Tilbake til startsiden


Sandvika Veveri AS var en tekstilbedrift som ble etablert av Øyvin Grimnes 15. mai 1936 i lokalene etter Sandvikens Blikvarefabrik i Sandvika. Selskapets første produkter var tykt portièrestoff (stoff til dørforheng) og tynn marquisette (stoff med stor avstand mellom trådene, egnet til vindusdekorasjoner). De vevde også gardiner, møbelstoffer og duker. Omkring 1938 hadde veveriet 8 fagarbeidere.

Virksomheten flyttet til Oslo i 1938, og videre til eget bygg i Nesveien 9 på Haslum i 1946. Fra dette tidspunkt startet Sandvika Veveri også med å trykke stoffer. Det mest lønnsomme produktet var høyttalerstoffer til blant annet radiofabrikkene Tandberg og Radionette. De trykket også gardiner og kjolestoffer.

Omkring 1950 hadde bedriften 80 ansatte.

Grimnes nedla vevingen og satset som et rent tekstiltrykkeri fra 1958. Bedriften utviklet sin egen trykkemaskin i 1961, flyttet til nytt bygg på Rudssletta 73 i 1978 og åpnet fabrikkutsalg i 1980.

Sandvika Veveri kjøpte opp Seiersborg Tekstil AS i Fredrikstad i 1990. Seiersborg hadde egen kolleksjon av ensfargede stoffer, og overtok all forbehandling for Sandvika Veveri. Landheim Veveri AS på Skreia ble kjøpt opp i 1996, slik at Sandvika Veveri ble et konsern med 140 ansatte og 95 millioner kroner i omsetning. Konsernet dekket det meste av varespekteret for interiørtekstiler i egen produksjon. I 2001 ble Landheim Veveri solgt til Innvik Sellgren AS på Møre, mens de to andre bedriftene fusjonerte og fikk navnet Sandvika Seiersborg AS, med fabrikk i Fredrikstad. I 2007 ble virksomheten overtatt av Sandvika Interiørtekstiler AS i Skien. Det er ingen produksjon av stoffer i Bærum lenger.

Sandvika Veveris hovedprodukt har alltid vært gardinstoffer med småblomstrede mønster, julemotiver og maritimt design.

Sandvika Veveri Fabrikkutsalget AS ble skilt ut som eget selskap på Rud i Rudssletta 73 i 
år 2000. Bedriften skiftet navn til Sandvika Gardiner og Interiør AS i 2009. Butikken selger primært fra Sandvika Interiørtekstilers kolleksjon.


Kilder:

Lokalhistoriewiki

Industrimuseum.no

Sandvika Gardiner og Interiør AS

Per Otto Borgen: Asker og Bærum leksikon (2006)

Sandvika Veveri 1952. Veveriet lå da på Haslum. Kilde: Industrimuseum.no

Se også Detaljkart for Rud og Detaljkart for Haslum
Sandvika Gardiner og Interiør AS fotografert i 2020. Sett fra sydvest.
Foto: Knut Erik Skarning

Sandvika Gardiner og Interiør AS, tidligere Sandvika Veveri

Til høyre: Et typisk gardinstoff, "Olsok", fra Sandvika veveri.
Kilde: epla.no
Sandvika Veveri på Haslum 1949. Verkstedsanlegget ved Avløs stasjon ligger oppe i venstre hjørne. Kilde: Bærum bibliotek