Tilbake til startsiden

Haslum Staudegartneri
Ingebjørg og Kåre Wiegels startet Haslum Staudegartneri i 1937 etter å ha kjøpt Tveterveien 36 året før. Kåre var gartnerutdannet og hadde erfaring fra arbeid i flere gartnerier.

Gartneriet satset på sorter som var hardføre nok til å trives på Haslum. Wiegels bygget opp gartneriet til å bli et ledende staudegartneri i Akershus.

Gartneriet ble nedlagt i 1881.


Haslum Lokale Jernbane
Haslum Lokale Jernbane (HLJ) ble grunnlagt av Olaf Wiegels, sønnen til ingebjørg og Kåre Wiegels, på gartneritomten i Tveterveien 36.

Olaf var en en togentusiast som, etter å ha bygget flere innendørs modelljernbaner, begynte å bygge opp en jernbane i virkelig størrelse i gartnerihagen til faren. Han hadde vært med sin far på tur på AT-veien, og der fant han en tralle og noen skinner som var brukt under veibyggingen under andre verdenskrig (1940 - 1945). Det var dette han brukte da han anla den første banen i hagen.

I 1968 fikk han damplokomotivet Bjørkaasen som gave. Dette var Norges minste damplokomotiv og kom fra Bjørkåsen (Bjørkaasen) gruver ved Ballangen i Lofoten, der det ble brukt til å trekke malmvogner. Olaf anla etter hvert 150 meter med skinner i hagen. Sporvidden var 600 mm som var betydelig mindre enn andre smalsporede jernbaner i landet.

Banen ble flyttet til Tolverud i Lommedalen i 1979, der de første 45 meter med skinner ble lagt. Offisiell åpning av banen skjedde i 1981. Se mer om Lommedalsbanen

Olaf Wiegels fikk i 2006 kongens fortjenestemedalje i gull for sin innsats for å ta vare på jernbanehistorien i Norge


Kilde:

Mathisen, Bjørn Magne. (2021). Historien om Ekeberg, Løkeberg og Haslum - og litt om Avløs og Nes. Bestilles privat: bmmathis@online.no eller telefon: 906 02 658

 

 

 

 

  

Se også detaljkart

Haslum Staudegartneri og Haslum Lokale Jernbane

Her i Tveterveien 36 lå Haslum Staudegartneri og senere Haslum Lokale Jernbane.
Bildet er tatt i 2022. Sett fra nord. Foto: Knut Erik Skarning
Samme område som på bildet ovenfor sett fra syd i 1956. Da var det gartneri på stedet.
Kilde: kart.1881.no
Tveterveien
Nr. 36