Tilbake til startsiden

Haslum Idrettslag

Haslum Idrettslag ble stiftet på Haslum Kafé 1938. Da var alle gutteklubbene som den gangen fantes i området samlet. Omkring 40 medlemmer ble skrevet inn i det nye idrettslaget. Medlemmene og lederne var unge, bare to fedre var med.

Kommunen ga idrettslaget et myrområde, Bjørnemyra, som de skulle opparbeide til idrettsbane. Myra lå øst for Haslum stasjon. Se Historiske kart. Det ble mye dugnadsinnsats. Stubber måtte fjernes, grøfter ble gravet, og vann ble båret bort i bøtter. I banekomiteens referat fra 1947 står det: "Stort sett har arbeidet gått dårlig i 1947. Dette lover ikke godt. Av og til møter bare 3 - 4 mann, og da mister de lysten og går hjem." Men jobben ble gjennomført. I 1951 ble den første fotballkampen spilt.

Haslum Idrettslag er i dag (2018) et idrettslag som dekker områdene Haslum, Blommenholm og Bekkestua. Fotball, håndball, bandy, orientering og alpint står på programmet.
Eliteklubben i håndball ble skilt ut som eget idrettslag innenfor Haslum Håndballklubb i 1999.
På herresiden i håndball overtok Haslum etter hvert den posisjonen Stabæk IF hadde hatt. Treneren Tom Erik Skarpsno utviklet talenter "på samlebånd", og med Erling Mamelund i spissen ble det tre NM-gull og tre seriegull i perioden fra 2010 til 2016. For øvrig ble det to tapte NM-finaler.

Haslum IL Håndball skriver på sin hjemmeside (2020): "Haslum IL Håndball er en av de store aktivitetene i Haslum IL og er blant de største håndballklubbene i landet med ca. 500 spillere i alder fra 6 - 7 år på håndballskole og til veteran. Klubben er godt representert i cuper, seriespill i Temaserie-Regionserie og Landsserien i tillegg til regions- og aldersbestemte landslag. Vi er stolte av å være en av Norges store klubber med svært gode resultater, både på gutte- og jente-siden."

Anleggene som disponeres er Haslum Idrettspark på Gjønnesjordet med grus- og kunstgressbane, klubbhus med garderober, Haslumhallen, Gjønnes idrettshall og Nadderud arena.

Mange idrettsprestasjoner er knyttet til Haslum IL.
Torill Fjeldstad var Norges beste alpinist i ti år og deltok i OL 1976 og l980. Hun vant i alt 18 NM i utfor (7), storslalåm (3), slalåm (3) og alpin kombinasjon (5) i perioden 1975 – 1984. Hun har også en annen- og to tredjeplasser i verdenscupen i utfor. Torill Fjeldstad har fått to kongepokaler.


Kilder:

Lokalhistoriewiki

Haslim IL

Bøhler, Kristin. Haslum - dengang og nå: Under samme himmel. Haslum Menighetsråd

Vårt Bærum (2020). Dinamo Forlag

 

Idrettsanlegget til Haslum Idrettslag 2018. Foto: Knut Erik Skarning
Haslum Idrettshall 2018. Foto: Knut Erik Skarning
Se også detaljkart