Tilbake til startsiden

Haslumhuset

Se også detaljkart

Første del av Haslumhuset sto ferdig i 1951.
To butikker lå tidligere der Haslumhuset nå ligger. Det var Gustav Jensens butikk (senere overtatt av Astrid Degnæs, med bakevarer, tobakk osv.) og Langseths kolonial, senere Lilledal kolonial. Se bilde.

De første butikkene i det nye Haslumhuset var Langseths kolonial (senere Lilledal Kolonial), Sportsforretning og isenkram (Even Eng), bakeri, barberer og Haslum Kjøtt og Fisk.

Haslum Frugt og Cigarforretning lå tidligere også ved krysset Kirkeveien/Tveterveien. Se bilde. Fra 1930 var det forstadskontor for Forstadsposten i samme bygning som butikken.

På stedet sto det tidligere et lite hus der det var satt ut en vannbøtte folk kunne drikke av før de tok fatt på bakkene opp til kirken.


Mer om Langseths kolonial som senere ble Lilledal Kolonial
Langseths kolonial (se bilde) ble solgt til Jens Lilledal fra Skjeberg i 1947. Forretningen het de første årene fortsatt Langseths kolonial, også en tid etter at den i 1951 flyttet inn i det nybyggete Haslumhuset.

Allerede i 1948 innvilget herredsstyret Lilledals søknad om salg av øl.

Sønnen til Jens Liledal, Arnt Lilledal, overtok butikken i 1973.

På 1990-tallet møtte Lilledal konkurranse fra Sandvika storsenter. Butikken ble en del av Extra-kjeden i 1992, men måtte legge ned rett før jul året etter. Kona til Jens, Hjørdis Lilledal, uttalte da til Budstikka: "Det er de store supermarkedene. Og Storsenteret. Folk har biler og kjører rundt. Før hadde de god tid når de gikk i butikken." Hjørdis arbeidet da fortsatt i familiebedriften.

Da Lilledal la ned, overtok Knut Bergan lokalene. Han drev først storkiosken Drop-In med videoutleie, etterfulgt av 7-Elevens storkiosk. I 2004 åpnet Recai Ercan forretningen Provence med salg av frukt, grønt og dagligvarer.


Se også Handel i Bærum


Kilder:

Lokalhistoriewiki

Winge, Harald og Winge, Kristin Røgeberg (1974). Haslum gjennom 60 år. Utgitt av Haslum Vel

Bøhler, Kristin. Haslum - dengang og nå: Under samme himmel. Haslum Menighetsråd

Steinar Huse. Beboer på Haslum

 

 

Haslumhuset 2018. Sett fra nordvest. Foto: Knut Erik Skarning
I området der Haslumhuset ble reist, lå tidligere flere butikker. Her ser vi Haslum Frugt- og cigarforretning foran i bildet og Langseths kolonial, senere Lilledal kolonial, bak. Bildet er tatt i 1950. Kilde: Bærumbibliotek