Tilbake til startsiden

Sæteren

 

Sæteren (også kalt Sæthern, Sætern, og Seteren) er et gårdsbruk som opprinnelig var en seter, senere husmannsplass under Nordhaug.
Allmenningen "Haugseter skog", som trolig var det som i dag er Sæteren, er nevnt i tingreferat fra 1735.

Sæteren ble i 1939 registrert med 65 dekar (mål) dyrket jord, 103 dekar skog og 16 dekar "annet".

En "brakkebaron" (en som tjente penger på å bygge hus til tyskerne) eide Sæteren under andre verdenskrig (1940 - 1945). Staten, ved Direktoratet for fiendtlig eiendom, overtok gården etter frigjøringen i 1945. Det Kongelige selskap for Norges Vel forpaktet eiendommen i mange år.

I 2000 solgte Statsbygg Sæteren til Den Norske Turistforening Oslo og Omegn, og den drives nå (2019) av Barnas Turlag. Kjøpet og deler av den påfølgende oppussingen, ble finansiert med en gave fra forretningsmannen Olav Thon.

Stedet består i dag (2019) av et sovehus med 48 sengeplasser, gapahuk med 20 plasser, lavvo med 15 plasser og to koier med til sammen ca. 12 sengeplasser.

På området er det organisert en Natur- og opplevelsessti og en eventyrsti, samt orienteringsaktiviteter i samarbeid med Fossum IF.
Stedet benyttes mye av skoleklasser og speidergrupper.

I den nye låven, er det åpen kafé hver onsdag og søndag. I låven arrangeres det også quizkvelder, selskaper, seminarer, bryllup og matservering for grupper som overnatter.

Deler av TV-Norge-serien "Aldri voksen" ble spilt inn på Sæteren.


Mer om landbruk, gårdsutvikling, seterdrift og skogsdrift: Se Rik på historie. Gå til s. 23.


Kilder:

Skiforeningen

Lokalhistoriewiki

UT

SEFRAK-registeret

Andersen, Einar Skage. (2018). Sæteren gård. Bærum turlag

Budstikka 12. oktober 2020

 

Sæteren år 1900. Sett fra sydvest. Kilde: Bærum bibliotek
Sæteren 2019. Til høyre ser vi det som opprinnelig var våningshus fra 1898. Til venstre ser vi den nye låven med blant annet kafé. Sett fra syd. Foto: Knut Erik Skarning

Over: Sæteren 2019. Sett fra sydvest. Bak våningshuset ser vi hus for overnatting (sovehus).

Til venstre: På Sæteren er det et stort aktivitetstilbud for barn med blant annet hinderløyper, naturstier, grillplasser og dette "klatretårnet".

Foto: Knut Erik Skarning

Se også Detaljkart