Lommedalens Idrettslag

Lommedalen Idrettslag (LIL) ble stiftet 1. februar 1903 og het da Lommedalen Idrætslag. Stiftelsen var et samarbeid mellom skytterklubben Blink og skiklubben Njård. Se den høyre logoen ovenfor.
Skytterklubben Blink og skilaget Njård eksisterte allerede på slutten av 1800-tallet. Skytterlaget Blink ble grunnlagt i 1884 og Njård kom i 1887. De to klubbene hadde mange medlemmer, og det ble konkurrert innen både skyting, alpint, hopp, langrenn, fotball, basketball, håndball og orientering. Etter sammenslåingen hadde Lommedalen Idrætslag, litt over 500 medlemmer. Dette gjorde den til en av de største idrettslagene i Norge på denne tiden.

Laget har opp gjennom årene opprettet et stort antall grupper innenfor forskjellige idrettsaktiviteter, og driver i dag (2021) aktiviteter i Lommedalshallen, i Helsethallen, på to kunstgressbaner ved Lommedalshallen, på Helset kunstgressbane, på Øvre Toppenhaug grusbane og i Lommedalen skisenter. Idrettslaget har en rekke tilbud til barn og ungdom, blant annet alpint og freeski, skihopp, langrenn, fotball, basketball og håndball. De har også en kulturgruppe.

I 2009 spilte A-laget i fotball opprykkskamper mot Frigg for en plass i 2.divisjon. A-laget spiller i dag (2021) i 4.divisjon.

I 2015 ble fotballen i Helset IF slått sammen med Lommedalen Idrettslag (LIL).
I 2019 ble håndballen i Vestre Bærum Idrettsforening, tidligere Helset IF, også slått sammen med Lommedalen Idrettslag (LIL). Navnet ble da Vestre Bærum LIL Håndball.
Vestre Bærum Idrettsforening ble dermed nedlagt og ligger nå (2021) under paraplyorganisasjonen Lommedalen Idrettslag (LIL).

Lommedalen Idrettslag (LIL) har i 2021 2400 medlemmer.

Klubben har tre klubbhus. Ett ligger i Lommadalshallen, ett i "varmestua" ved Lommedalen skisenter og ett ved Helsetbanen (tidligere klubbhuset til Helset IF).

Det ble satt opp en stor gapahuk i Krydsbybakken i 2020. Dette var et samarbeid mellom Lions Club Bærums Verk og Lommedalen IL. Det er laget en video om byggingen.

Klubben satser på breddeidrett fremfor toppidrett, men mange medlemmer har allikevel hevdet seg i toppen. Blant kjente utøvere i idrettslaget finner vi:

Narve Bonna (1901–1976): Skihopper og kombinertløper

Jan Einar Thorsen, f. 1966: Alpinist

Thomas Rogne, f 1990 fotballproff: Stabæk, IFK Gøteborg, Lech Poznan

Rune Velta: Sølvmedaljør i verdensmesterskapet i skiflygning 2012, VM i liten bakke, 2 plass
i mix lag hopp, 3 plass i stor bakke og VM i lag hopp i VM i Falun 2015.

Leif Kristian Nestvold-Haugen: Alpinist for det norske landslaget, VM bronse 2017 (storslalåm), OL bronse 2018 (mixed), NM mester.
.
Alexander Aamodt Kilde: Alpinist for det norske landslaget, krystallkula Super-G (2015-2016 sesongen) jr. VM, NM mester

Espen Andersen var en kombinertløper som deltok på det norske landslaget. Han vant sølv i NM i 2015, og tok OL sølv i 2018 (lag).


Kilder:

ilborgar.com

Lokalhistoriewiki

Lommedalens Idrettslag

Marianne Fjelberg. Daglig leder Lommedalen Idrettslag (LIL) 2021

I den originale logoen til idrettslaget gjenfinnes blinken og skiene som reflekterer historien til idrettslaget. Se teksten nedenfor.
Kilde: Lokalhistoriewiki
Lommedalshallen er en av lagets arenanaer. Her er det også klubbhus. Kilde: LIL
Lommedalen skisenter er en annen viktig arena. Her er det klubbhus i "Varmestua".
Kilde: lommedalenskisenter.no

Narve Bonna (t.v.) var på 1920-tallet en av landets beste hoppere. Hans stil ble berømt, om ikke alltid honorert etter fortjeneste av dommerne, og var av grunnleggende betydning for utviklingen av den aero-dynamiske stil. Yngvar Skøien (t.h.) var langrennsspesialist og oppnådde sine beste plasseringer på 30 km og 50 km. Begge konkurrerte for Lommedalens Idrettslag. Kilde: Lokalhistoriewiki

På dagens logo står et våpenskjold med idrettslagets slagord "værg dit land".
Kilde: LIL
Øvre kunstgressbane ved Lommedalshallen 2021. Foto: Knut Erik Skarning
Nedre kunstgressbane ved Lommedalshallen 2021. Foto: Knut Erik Skarning
Dette er klubbhuset som opprinnelig hørte til Helset IF 2021. Etter sammenslåing bruker Lommedalen Idrettslag dette. Sett fra nordvest. Foto: Knut Erik Skarning
Helsetbanen 2021. Etter sammenslåing bruker Lommedalen Idrettslag denne.
Sett fra nordvest. Foto: Knut Erik Skarning
Helsethallen 2021. Sett fra nordøst. Foto: Knut Erik Skarning
Grusbanen på Øvre Toppenhaug 2021. Sett fra nordvest. Foto: Knut Erik Skarning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbake til startsiden