Se også detaljkart

Joker-butikken som vi ser i dag, tidligere Kiwi Nedre Stabekk (2018), var opprinnelig en kolonialforretning som ble etablert av Didrik Walstad i 1955. Dette var da Norges første supermarked.

Walstad begynte som kjøpmann i Stabekkhuset. Her hadde han en spesialforretning for finere kolonialvarer som ble en filial under den nye, store butikken i Walstadgården i Professor Kohts vei 84.

Didrik Walstad og hans far var en tur i Chicago for å se på supermarkeder der, før den endelige utformingen av butikken ble gjort.
Da Didrik Walstad hadde kjøpt tomten, og de hadde begynt byggingen, kjøpte han en buss og innredet den til en landhandel på stedet. Dette gjorde han for å få folk til å venne seg til å gå til denne adressen for å handle.

Walstad hadde en gård i Sylling i Lier. Der hadde han på det meste 4500 høner. Han satte sitt eget varemerke, Gullegg, på eggene som ble solgt i butikkene hans. Han produserte også grønnsaker, bær og frukt som ble solgt i butikkene.

Walstad var i 1950 en av de første her i landet som solgte bananer over disk.

Fra 1985 leide Per Westby i Westbys Mathus stedet, men gikk konkurs i 1989. Virksomheten ble da leid av Bonus, og senere av Spar. Kiwi drev i lokalene fra 1996, først som leietakere, senere som eiere. I dag (2021) er det Joker som holder til i bygningen.

Supermarkedet ble presentert på Filmavisen i 1955.

Bak butikken, på Skjerpehaugen, ligger en maskingeværstilling og en bunker fra andre verdenskrig (1940 - 1945).


Se også Handel i Bærum


Kilder:

Lokalhistoriewiki

Hans Didrik Walstad. Barnebarn til Didrik Walstad som startet butikken.

Vårt Bærum (2020). Dinamo Forlag

 

Walstads supermarked. Sett fra nordvest.
Bildet sto i vinduet på Kiwi-butikken vi ser på bildet ovenfor.
Kiwi Nedre Stabekk 2018. Sett fra nordvest. Foto: Knut Erik Skarning

Joker, tidligere Kiwi Nedre Stabekk og Walstads supermarked

Tilbake til startsiden
Jokerbutikken vi ser i dag (2021). Foto: Knut Erik Skarning