Tilbake til startsiden

Sandviksveien 183 har blitt kalt DEFA-bygningen fordi bedriften DEFA lenge holdt til her.

Nå (2021) er det dagligvareforretningen Kiwi Kjørbo som ligger i bygningen. Denne ble etablert i 2003.

DEFA AS er et teknologiselskap innen utvikling, produksjon og salg av bilvarmeprodukter, sikkerhetsløsninger til biler, motorsykler, båter og hytter, samt belysning. Selskapet ble etablert av Didrik Eidsvig i Oslo i 1946, og flyttet til Sandvika året etter.

Didrik Eidsvig Fabrikker (DEFA) startet med produksjon av dukker og modellfly, la om til å produsere belysning og elektrisk installasjonsmateriell, og flyttet til eget bygg i Sandviksveien i 1950. DEFA var Norges første underleverandør til den svenske bilindustrien og lanserte sin første motorvarmer i 1960. Blokkvarmere tilpasset ulike motortyper ble lansert noe senere. Hovedkontoret flyttet til Nesbyen i 1967. Samtidig startet en gradvis overflytting av produksjonen.

Et komplett bilvarmesystem med motor- og kupevarmer, den første elektroniske batteriladeren for montering i motorrommet og et startur for montering innvendig i bilens kupé ble lansert i begynnelsen på 1980-tallet, og det første bilalarmsystemet i 1986. En egen utviklingsavdeling for elektronikkprodukter ble etablert på Kongsberg i 1987. Den første MC-alarmen ble lansert i 2002, og den første båtalarmen i 2005.

DEFA-divisjonene Automotive, Security og Lighting ble etablert i 2002. Samme år ble utviklingsavdelingen flyttet til Sandvika, der også administrasjons-, salgs- og markedsavdelingen holdt til. DEFA Group hadde i 2007 avdelingskontorer i Sandvika, Nesbyen, Lahaugmoen, Trondheim, Ålborg, Helsingborg og Wuxi i Kina.

DEFA har i dag (2021) Besøksadresse Slependveien 108. Bedriften har mer enn 400 ansatte på tre kontinenter. Deres produkter og tjenester distribueres i 30 land.


Kilder:

Lokalhistoriewiki (Om Kiwi)

Lokalhistoriewiki (Om DEFA)

DEFA

 

 

 

 

 

  

Slik så DEFA-bygningen ut i 1962 da DEFA holdt til der. Sett fra syd. Kilde: Bærum bibliotek
Se også Detaljkart
Vi ser det som kalles DEFA-bygningen, og hvor Kiwi ligger i dag (2021). Sett fra sydvest.
Kilde: Goole Maps

Kiwi og DEFA