Tilbake til startsiden

Møller og Ringstad Kjemisk Fabrikk AS produserte et sølvglinsende lakkprodukt basert på fiskeskjell, hovedsakelig fra brisling.

Selskapet ble etablert i 1945 av kjemikeren Axel Irgens Bergh Møller og kjøttprodusenten Ole Marius Karlsen Ringstad. Det ble omgjort til aksjeselskap i 1957. Virksomheten ble drevet i gamle Sandvikens Blikkvarefabrikk, inntil Møller og Ringstads nyoppførte bygning i Industriveien 48 sto klar i 1951.

Gjennom en kjemisk prosess utvant Møller og Ringstad stoffet guanin av fiskeskjell som brislingen rispet av seg under fangst. "Fiskesølvet" ble raffinert til en pastalignende masse, og deretter tynnet ut i en lakk som var basert på nitrocellulose. Produktet ble markedsført under navnene "Pearl Essence", "Fish Silver" og "Pate de Perle". Dette ble eksportert til en rekke land i Europa, Afrika, USA, Sør-Amerika og Australia. Det ble brukt som "sølvglansmiddel" i kosmetiske varer som neglelakk og leppestift, og i produksjon av blant annet bijouterivarer (smykker av blanke, uedle metaller).

I 1949 ble Oddvar Follestad ansatt som salgs- og eksportdirektør. Follestad kom fra Handelsdepartementet og hadde en bachelor degree fra USA. Han skulle vise seg å være vel skikket for salgsoppgavene. Et eksempel er et salgsfremstøt på en messe i Brno i Tsjekkoslovakia sammen med Norsk Eksportråd. Ved inngangen til visningsområdet hadde bedriften plassert en figur i legemsstørrelse av Marlene Dietrich med Påskriften "Ich bin von Kopf bis Fuss auf Fishsilber eingestellt". For å synliggjøre den påstanden var "Marlene" for anledningen iført en sølvskimrende kjole. Bruken av en av Europas mest populære kvinner, og omskrivningen av tittelen på hennes mest kjente vise, "Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt", var et virkelig PR-stunt som nok betalte seg for bedriften!

Produksjonsvirksomheten i Møller og Ringstad ble flyttet til industriområdet vest for Sandvika (Industriveien 48) i 1951 og til Kragerø i 1972. I 1981 flyttet administrasjonen etter. Selskapet ble avviklet i 1993.

Befolkningen i Sandvika savnet ikke denne bedriften, avfallet etter fiskeskjellene luktet forferdelig!


Mer om Industri i Bærum: Se Rik på historie. Gå til s. 54.


Kilder:

Lokalhistoriewiki

Kittelsen, Kjell H. (2007). Møller og Ringstad, Perlefiskere fra Sandvika. Asker og Bærum historielags skrifter nr. 47

 

 

 

 

 

  

Møller og Ringstad Kjemisk Fabrikk AS startet i Sandvika Blikkvarefabrikk som vi ser på dette bildet. Kilde: Lokalhistoriewiki
I dag (2019) ligger Andenæsgården der Møller og Ringstad Kjemiske fabrikk AS lå.
Foto: Knut Erik Skarning

Møller og Ringstad Kjemisk Fabrikk AS