Tilbake til startsiden

IL Jardar er et idrettslag som holder til i Nedre Åsvei 39 på Slependen.

Laget ble stiftet 4. februar 1962, og ved utgangen av det året hadde laget 200 medlemmer.
IL Jardar var fra starten en gutte- og jenteklubb. I dag (2019) er IL Jardar en av Bærums største fleridrettsklubber med ca. 1400 medlemmer og med åtte avdelinger på programmet. Avdelingene er fotball, friidrett, hopp, håndball, langrenn, sykling, volleyball og idrettsskole.

Jardar åpnet i 2010 en kunstgressbane for fotball etter mange års dragkamp for å få den på plass. Forløperen, grusbanen, ble tatt i bruk i 1973. Banen, som eies og drives av Bærum kommune, omtales som Bjørnegårdbanen. Klubben disponerer også  Combihallen med håndball og volleyball, sandvolleyballbane og Vestmarka ski- og skiskytteranlegg som åpnet i 2017. Videre har klubben 3 hoppbakker i Jardarkollen.

I det nye skiskytteranlegget er det satset spesielt på å unngå forurensning. Den viktigste miljøforbedringen er antagelig investering i elektroniske skyteskiver med lukkede kulefangere på baksiden i stedet for et tradisjonelt anlegg der kulene treffer en metallplate, splintres og fragmenter blir liggende på bakken foran blinkene.

I 2015 flyttet klubben inn i nytt klubbhus etter at klubbhuset, som ble bygget på 80-tallet, brant ned i 2013. Klubbhuset brukes flittig i anledning foreldremøter, kick-off, spillermøter, avslutninger og kurs Det leies også ut til ulike arrangementer som konfirmasjon, dåp, fødselsdager, barnebursdager og sammenkomster av alle slag.

Tilbud til "de eldre" er Gamlekara og Damegruppa.

Jardars hjemmedrakt er blå med hvit shorts, bortedrakten er hvit med hvit shorts.

Jardar har vært en av foregangsklubbene i Norge når det gjelder utviklingen av jente- og damefotball med Kjell H. Kittelsen som primus motor. Kittelsen kom inn i damekomiteen i Norges Fotballforbund i 1982. Jardar stilte fotballag for kvinner i 1980- og 1990-årene, og var blant Norges ti beste lag.

I 1980-årene vant Jardar Norway Cup to ganger, i tillegg til flere sølv- og bronsemedaljer. Damelaget rykket opp i første divisjon (eliteserien) i 1987, og spilte der i mange sesonger, før nedturen begynte mot slutten av 1990-tallet. Laget ble oppløst etter 1999-sesongen.

Jardar har hatt fem spillere på det norske A-landslaget for kvinner. Disse er Cathrine Walstad (1982–1983), Helen Swensen (1983), Toril Hoch-Nielsen (1983–1991), Ellen Scheel (1985–1991) og Birthe Hegstad (1988). Torill Hoch-Nielsen (39 landskamper) og Ellen Scheel (32 landskamper) var begge med da Norge vant EM på hjemmebane i 1987, og da Norge året etter gikk helt til topps i prøve-VM i Kina. Også i 1991 spilte de for Norge da det ble finaletap for USA i VM i Kina.

Andre kjente utøvere fra Jardar:

Mads Clausen, fotball
Live Frisak, skihopp
Andreas Vilberg, skihopp
Jan-Erik Aalbu, fotball og skihopp


Kilder:

jardar.no

fotball.no

Wikipedia

Facebook

Per Otto Borgen: Asker og Bærum leksikon (2006)

Budstikka 31. januar 2018

 

 

 

 

  

Se også Detaljkart
Klubbhuset til Jardar. Kilde: botrend.no

IL Jardar

IL Jardar disponerer Skiskytteranlegget ved Franskleiv. Se Detaljkart. Sett fra nord. Bildet er tatt i 2020. Foto: Knut Erik Skarning