Tilbake til startsiden

Fredriksengården (Friglandgården) og Ole Tokeruds plass

I 1928 kjøpte Astrid og Sigurd Fredriksen sveitservillaen Fribo på Bekkestua. Fru Fredriksen innredet en liten butikk, Fredriksens Manufakturforretning, i første etasje. Denne ble forløperen for den forretningsbygningen som ekteparet reiste i 1937. Bygningen, som var det første murhuset på Bekkestua, ble utvidet med tilbygg i 1956. Se bildene ovenfor.

I den gamle sveitservillaen Fribo bodde en periode tannlege Hans Kristoffersen som hadde tannlegekontor i andre etasje. Huset ble revet i 1970.

Astrid og Sigurd Fredriksen kom opprinnelig fra Rjukan. Senere hadde de butikk på Majorstua i Oslo, men da sønnen, fireåringen Rolf, ble påkjørt, valgte de et roligere sted å bo. Slik endte de på Bekkestua.
Sigurd Fredriksen tok senere navnet Frigland fordi han var lei av å bli forvekslet med faren. Frigland var et navn han hadde brukt som dekknavn under krigen.

I 1964 overtok barna Rolf Fredriksen og Sigurd Frigland eiendommen. Disse har drevet med konfeksjon, stoffer og møbler.

Vidar Myrvold drev møbelbutikk fra 1975 til 2008 i den venstre (nordøstre) delen av bygningen. Se det øverste bildet ovenfor. Butikken het Avenue.

I 1998 ble en politipost åpnet i Fredriksengården. Senere flyttet denne til Bekkestua brannstasjon.

Meglerhuset Bekkeløkka AS holdt til i Fredriksengården fra 2002 til 2006, da de flyttet til Stoffhuset.

I dag (2018) driver tredje generasjon i familien Fredriksen fortsatt med konfeksjon i høyre (sydvestre) delen av bygningen. Firmaet heter Fredriksen på Bekkestua AS.
I venstre del finner vi en sushiservering, en frisør og en butikk med barneklær (Lilleprinsen).

På baksiden av huset er det et lite smug som heter Farmorstredet. Det er oppkalt etter Astrid Fredriksen. Hun ble bare kalt farmor.

Ole Tokerud plass
Foran (vest for) Fredriksengården ligger Ole Tokeruds plass. Ole Tokerud var formann i Den Typografiske Forening i 1899, og var en av grunnleggerne av Egne Hjem-bevegelsen. Han var også redaksjonssekretær i avisen Social-Demokraten og satt i Bærum herredstyre.


Kilder:

Nossum, Annfinn (1997). Bekkestua vel 75 år. Vellet

Mohus, Arne. (1987). Stedsnavn i Bærum. Oppmålingsvesenet

Mathisen, Bjørn Magne. (2019). Historien om Bekkestua - og Bekkestuingene

Budstikka 3.august 2007

Vidar Myrvold (Innehaver av møbelbutikken Avenue)

SEFRAK-registeret

Fredriksengården 1972. Sett fra nordvest. Vi ser bygningen fra 1937 til høyre. Til venstre ser vi tilbygget fra 1956. Sveitservillaen Fribo, som lå helt til venstre i bildet, ble revet i 1970. Vi ser bakerihuset foran til høyre. Kilde: Bærum bibliotek
Fredriksengården (Friglandgården) 2018. Til venstre for bygningen, øverst i bildet, ligger Ole Tokeruds plass. Sett fra vest. Foto: Knut Erik Skarning
Fredriksengården 1939. Her var det damklær til venstre og herreklær til høyre. Det var bolig i andre easje. Kilde: Bærum bibliotek
Farmorstredet ligger på baksiden av gården. Foto: Knut Erik Skarning
Vi ser Fredriksengården fra 1937 til høyre. Til venstre ser vi sveitservillaen Fribo, der Fredriksen åpnet butikk i 1928. Kilde: Bærum bibliotek