Lommedalen Handelsforening

Se også detaljkart


Lommedalen Handelsforening med butikkutsalg ble startet på Øvre Haug, Stærkestua (oppkalt etter Stærke-Johan som bodde her), i 1876. I 1879 ble butikken flyttet ned til Lommedalsveien (se hvitt hus på bildet ovenfor). I 1914 ble det bygget et nytt butikklokale i murstein bak det hvite huset. Det hvite huset ble da bestyrerbolig. Murhuset er nå revet.

Handelsforeningen var arbeidernes eget aksjelag for innkjøp og videresalg av varer.

I skråningen bak husene var det en utforming i fjellet som ble kalt sofaen, hvor folk gjerne samlet seg på vei fra arbeid for å ta en flaske øl. En mann som hadde hus på den andre siden av elven, mistenkte kona for å følge ham med kikkert når han satt og koste seg med en ølflaske i sofaen. En morgen smurte han sot rundt øyelinsene på kikkerten. Det ble full klaff; da han kom hjem hadde kona svarte ringer rundt øynene.

De fleste i Lommedalen handlet i Handelsforeningen. Men med bedre kommunikasjon med Oslo, samt økt konkurranse, ble det vanskelig å drive butikken. Den ble avviklet i 1967.


Kilder:

Lokalhistoriewiki

Mohus, Arne. (1993). Husmannsplasser i Bærum Del 3. Bærum Bibliotek

Jacobsen, Jacob. (1976). Lommedalen: en bygd i bygda. Kulturutvalget i Bærum

Trulsrud, Halstein og A. Morgan Olsen. Foredraget "På kryss og tvers i Lommedalen". Holdt på Lommedalen og Bærums Verk seniorsenter 2008

Christensen, Jan (redaktør). (1996). Idrettsglede gjennom 100 år. Bærums Verk Idrettsforening

 

Lommedalen Handelsforening (den hvite bygningene til venstre) og Lommedalen meieri (bygningene midt i bildet) 1969. Sett fra sydøst. Bygningene ligger ved krysset Skollerudveien - Lommedalsveien.
Kilde: Bærum bibliotek.
Handelsforeningen flyttet inn i nybygget murhus rett bak det hvite huset i 1914. Dette huset er også vist på bildet nedenfor. Det er nå revet, og en driftsbygning for anleggsgartner ble oppført på samme stedet. Kilde: Bærum bibliotek

Man kunne finne et stort utvalg av varer i murhuset til Lommedalen Handelsforening i 1938.
Kilde: Jacobsen, Jacob. (1976). Lommedalen -
en bygd i bygda
. Kulturutvalget i Bærum.
Handelsforeningen holdt til i dette huset fra 1879. Slik ser det ut i dag (2017).
Foto: Knut Erik Skarning
Der murhuset sto, er det nå nye bygninger. Her holder en anleggsgatner til.
Foto: Knut Erik Skarning
Slik så det ut inne i murhuset som er vist på bildet ovenfor. Bildet er tatt i 1927.
Kilde: Bærum bibliotek
Tilbake til startsiden