Tilbake til startsiden

Kommunegården i Sandvika har adresse Arnold Haukelands plass 10. Gården er et kontorbygg tegnet av arkitektene Narud Stokke og Wiig og ble ferdigstilt i 1990. Her fikk Bærum kommune samlet de fleste av sine etater som før hadde holdt til forskjellige steder, og som ikke har tilhold i rådhuset, under ett tak.

Kommunegården består av to blokker som er forbundet med en glassoverdekket sentralhall. I den ene lå Bærum bibliotek og i den andre var det blant annet kantine.

Den estetiske utfordringen lå i å utforme et så stort bygg så nær Rådhuset uten å ta all oppmerksomheten fra det. Plasseringen mellom Sandvikselven, E18 og E16 er utnyttet ved å gi byggets fire fasader helt forskjellige uttrykk. Mot elven og Rådhuset er fasaden lett og laget i glass, mot motorveien er den lukket med en bue mot rundkjøringene, og mot gågaten og Kulturhuset har fasadene brutte flater med lekne elementer. Glassgaten gjennom Kommunegården forlenger gågaten ut mot fjorden. Her gikk tidligere Kjørboalleen.

Hagbart Solløs' skulptur Motto 1990 med steinblokker og vannspeil pryder borggården, mens terrazzobildet Kretsløp av Ulf Valde Jensen er plassert på veggen ved hovedinngangen.

Kommunegården skal rehabiliteres i perioden 2019 – 2022.


Kilder:

Lokalhistoriewiki

Bæringen 2-2019

Arkitektnytt

Budstikka 18. november 2019

 

 

 

 

 

  

Sandvika bibliotek lå i Kommunegården. Bildet er tatt i 1990. Kilde: Bærum bibliotek
Vi ser Kommunegården til venstre og Kulturhuset til høyre. Sett fra nordøst.
Bildet er tatt i 2009.
Kilde: Bærum bibliotek

Kommunegården

Kommunegården 2019. Sett fra syd. Foto: Knut Erik Skarning