Tilbake til startsiden

Andreas Narvesen kjøpte hus i det som nå er Sandviksveien 155. Han etablerte en kolonialforretning, som trolig var Sandvikas første, i 1863. Han drev også vertshus og en skysstasjon med plikt til å holde seks hester og seks reservehester. Men det kom nye tider. I 1872 kom jernbanen til Sandvika, og det var dampskipsanløp om somrene. Det ble lite hestetransport. Skysstasjonen ble nedlagt i 1874. Det fortelles at nedleggelsen også skyldtes fyll og nattebråk.

I 1899 ble vertshuset og landhandleriet utleid til kjøpmann og baker Thomas Rudolf Andersen, som drev i nabogården, senere Städegården.

Trykkeriet til Asker og Bærums budstikke lå i en periode over bakeriet til Thomas Andersen, i den gamle skysstasjonen.

Sandviksveien 155 ble kjøpt av kjøpmann J.E. Stangebye i 1911.

Det var vertshusvirksomhet med overnatting i huset noen år fra 1923, før økonomien gjorde at det ble redusert til et rent serveringssted. I 1925 ble stedet restaurert og gjenåpnet som Sandviken Hotell. Heller ikke det lønte seg særlig før Marie Olsen overtok i 1934 og drev stedet under navnet Sandvika Gjestgiveri, også kalt Geita. Navnet Geita skal stedet ha fått fordi dette var den eneste restauranten som hadde hvite duker på bordene.

Gestgiveriet hadde dansegulv, levende musikk og flott utsikt over fjorden. Også Osloungdom besøkte Gjestgiveriet etter en vill ferd med bil over Ramstadsletta. Marie Olsen var en myndig dame som kastet ut dem som ikke oppførte seg bra. Noen kalte Gjestgiveriet for Gjesthiveriet.

Marie Olsens sønn fortsatte virksomheten frem til 1969. Geita og Løkke Restaurant var de eneste to spisestedene i Sandvika på den tiden. Gjestgiveriet ble nedlagt i 1969, og det skyldtes nok delvis støy fra E18. Siden 1969 har det vært kontorer og bolig i bygningen.

Bærum kunstforening holdt til i bygningen fra foreningen ble startet i 1993 til 2005.


Se også Skjenkerett og alkoholsalg i Bærum


Kilder:

Lokalhistoriewiki (Om Andreas Narvesen)

Lokalhistoriewiki (Om Baker Andersen-gården)

Bærum bibliotek

Sandvika kultursti. Bærum kommune. Kultur- og idrettsforvaltningen

Jacobsen, Jacob. (1979). Sandvika - i Bærum. Kulturutvalget

“GAMLEBYEN” I SANDVIKA – URØRT SIDEN CA. 1900

Nettum, Rolf Nyboe (red). (1994). Det Sandvika som forsvant

 

 

 

 

 

  

Sandvika Gjestgiveri 1960. Sett fra syd. Bakenfor til høyre ser vi Villa Bergli.
Kilde: Bærum bibliotek
Helt til venstre, ser vi Städegården. Så følger Sandvika Gjestgiveri. Til høyre for dette og litt ovenfor, ser vi Villa Bergli. Sett fra syd. Bildet er tatt i 1925. Kilde: Bærum bibliotek
Sandvika Gjestgiveri. Kilde: Prospektkort

Sandvika Gjestgiveri (Geita). Andreas Narvesen og Baker Andersen

Sandvika Gjestgiveri 1964. Det var fin utsikt mot fjorden fra den innebygde verandaen.
Kilde: Oslobilder
Vi ser Sandvika Gjestgiveri til høyre. Lengst til venstre ser vi Walles Hotel. Midt i bildet ser vi Städegården og bak denne, Dr. Nyquists hus. Sett fra øst. Bildet er tatt i 1915. Kilde: Bærum bibliotek
Sandvika Gjestgiveri 1874. Sett fra syd. Kilde: Bærum bibliotek
Slik ser det tidligere Gjestgiveriet ut i dag (2019). Sett fra syd. Bakenfor til høyre ser vi Villa Bergli, tidligere telegrafstasjon. Foto: Knut Erik Skarning
Se også Detaljkart