Tilbake til startsiden


Under andre verdenskrig var Langåshytta tilholdssted for milorgfolk fra Asker og Bærum (Milorg 13300).

Major Carsten Dehli, som var sjef for dette Milorgavsnittet, benyttet Langåshytta som ett av sine mange gjemmesteder i marka. Han var opprinnelig lektor på Stabekk høyere skole, men også kaptein i infanteriet. Hans historie står i turprogrammet til Bærum turlag. Da han kom hjem fra et Sverigeopphold i februar 1945, ble han fortalt at norske og tyske nazister stadig var i området ved Svartvann der han tidligere hadde hatt opphold. Han valgte derfor å oppholde seg i Langåshytta. Hytta var satt opp i 1943 - 1944 og sto derfor ikke på noen tyske kart. Den var blant de tryggere oppholdssteder. Tyskerne brente Svartvannshytta i februar 1945, så Carsten Dehli hadde gjort et riktig valg.

Milorg var den militære motstandsorganisasjonen i Norge under andre verdenskrig (1940–1945). Gjennom vedtak i Forsvarsrådet den 20. november 1941 ble Milorg anerkjent av London-regjeringen og lagt direkte under Hærens overkommando (fra februar 1942 Forsvarets overkommando).
Formålet var å forberede frigjøringen av landet, og å støtte en eventuell alliert invasjon. Milorg drev også et omfattende etterretningsapparat og støttet allierte operasjoner i Norge, samtidig som organisasjonen gjennom krigen var aktiv med egne sabotasje­operasjoner.

Bærum kommune overtok hytta i 1965 og overlot bruken til speiderne.

Gamlekara i Idrettslaget IL Jutul har disponert hytta fra 1984.

Navnet Ramsåsstua/Ramsåshytta er ofte brukt om Langåshytta. De fleste mener i dag at Ramsåsstua/Ramsåshytta er en annen hytte, men det har vært uenighet om dette.


Kilder:

Lokalhistoriewiki

skiforeningen.no

Store Norske Leksikon

Disen, Ole H. P. (2018). Milorghyttene i Vestmarka. Asker og Bærum historielags skrifter
nr. 58.

 

Inne på doen i uthuset til venstre er bildene på veggen i samsvar med god gammel norsk tradisjon.
Se også Detaljkart
Langåshytta 2020.
Foto: Knut Erik Skarning

Langåshytta og andre verdenskrig (1940 - 1945)

Hytta til høyre på det øverste bildet heter BORTE - VEKK